Hoe optimaliseert u uw magazijn en realiseert u efficiënter voorraadbeheer?

voorraadbeheer.jpg

Krijg grip op de complexiteit 

Ondanks het belang voor de handelssector en zijn potentieel om strategische groei te ondersteunen, is het magazijnhet deel van het bedrijf dat hoogstwaarschijnlijk nog werkt met verouderde handleidingen en op papier gebaseerde processen. Een studie uit 2014 toont aan dat 35% van de potentiele kopers van WMS-systemen nog handmatige methodes gebruiken.

Dit kan tijdrovend zijn, creëert inefficiëntie en kan riskant zijn: menselijke fouten kunnen leiden tot fouten in picking, verzending of aanvulling, die in mislukte leveringen kunnen resulteren, betalingsgeschillen en, uiteindelijk: ontevreden klanten. Het is ook niet zo dat alleen de handmatige processen die vernieuwing nodig hebben. Uit dezelfde studie bleek ook dat:

  • Nog eens 17% van de bedrijven worstelt met bestaande bedrijfssystemen die niet schaalbaar zijn, of niet geüpdatet kunnen worden.
  • En 17% gebruikt niet-specialistische software, die de functionaliteiten mist die ze nodig hebben of die niet kunnen worden geconfigureerd om aan de bedrijfsbehoeften te voldoen.

Het is dus geen verassing dat magazijnbeheer snel aan het veranderen is. Een rapport van Motorola voorspelt toenemende automatisering en mechanisatie in magazijnen in de komende jaren:

  • Het aantal magazijnen dat handmatig voorraadtellingen verricht zal dalen van 41% in 2013 tot slechts 13% in 2018

  • Het gebruik van real-time WMS systemen op mobiele apparaten zal toenemen van 32% in 2013 naar 65% in 2018

stock-efficiently-blog-2.jpg

 

Hoe efficiënt voorraad beheren?

Magazijnbeheer is complex en er zijn veel manieren waarop dingen fout kunnen gaan. Maar al te vaak komen leveringen aan met slechte etikettering, worden er producten verkeerd weggezet, worden processen verstoord door handmatige tellingen en wachten vervoerders werkeloos op verzendingen die nog niet klaar zijn.

De focus binnen magazijnbeheer heeft traditioneel altijd op efficiëntie en foutvermindering gelegen op het gebied van orderpicking. Hierbij worden vaak potentiele kansen vergeten om het volledige proces te optimaliseren, van ontvangst tot verzending. Veel huidige systemen kunnen niet aan de uitdagingen voldoen waar een modern distributief bedrijf mee te maken heeft, zoals: 

1.  Controle over inventaris, end-to-end en op meerdere locaties of filialen. Hierdoor kunt u uw voorraad niveaus beheren en levering aan klanten garanderen, terwijl u ondertussen controle houdt over uw marges.

2.  Traceren van goederen vanaf binnenkomst, via verkoop en orderverwerking, picking, levering en boekhouding. Dit zal handmatige processen en de geassocieerde risico’s op fouten verminderen en stelt u in staat om klanten nauwkeurig op de hoogte te houden over hun orders.

3.  Management van de ruimte van het magazijn, om te verzekeren dat voorraad op de meest effectieve manier weggezet en gevonden kan worden en om efficiënte tijdsbesteding van uw medewerker te maximaliseren.

4.  Zichtbaarheid van management informatie om te begrijpen waar problemen ontstaan, om verbeteringen te implementeren en het succes van de veranderingen te meten. Dit geeft u de mogelijkheid om uw processen continue progressief te verbeteren en meer uit uw bestaande middelen en investeringen te halen op het gebied van magazijnbeheer.


Efficiëntie oplossingen 

Vooruitdenkende bedrijven zien nu in dat hun magazijn de potentie heeft om van een kosten-centrum te transformeren naar een groei-centrum.

De eerste stap in deze revolutie is om uw magazijnbeheer op orde te krijgen met een gespecialiseerd handels- en business managementsysteem, wat u verzekert dat u concurreert met de besten in de markt. De technologie, die de drijfveer is achter die verandering, staat niet stil. Met 1 op de 5 grote bedrijven al gebruikmakend van RFID (Radio-Frequency-Identification) en het gebruik van drones voor voorraadbeheer in het verschiet, moet u er van verzekerd zijn dat u klaar bent voor de toekomst.

Meer lezen over efficienter voorraadbeheer? 

Voorraadbeheer


Reageer op deze blog 

Topics: ERP