Ransomware - wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Ransomware blog

Helaas maken wij het af en toe mee dat een klant getroffen wordt door ransomware. Dit is natuurlijk heel vervelend als je hier mee te maken krijgt. Daarom leggen wij je graag uit wat ransomware is en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is het?

Ransomware (of gijzelsoftware) is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Als je bedrijfsnetwerk gegijzeld wordt door ransomware kan je bedrijfsvoering ernstig in het geding komen. Klanten kunnen dan misschien geen bestellingen meer plaatsen, facturen worden niet betaald of verstuurd en de salarisadministratie ligt plat. 

Hoe kun je ransomware voorkomen?

  • Zorg dat jouw systemen up-to-date zijn.
    Denk aan besturingssystemen, internet browsers, browseraanvullingen en programma’s als Adobe Reader. Hackers maken namelijk graag gebruik van zwakke plekken in verouderde programmatuur.
  • Een goede virusscanner installeren die minimaal 1x per dag automatisch alles scant.
  • Kijk uit met bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Als je het niet vertrouwt is het altijd mogelijk om websites zoals de Fraudehelpdesk te bezoeken voor meer informatie. Maak dit ook kenbaar binnen het bedrijf en zet hiervoor een policy op.
  • Gijzelsoftware heeft vaak de vorm van een vermomd .exe bestand. Je kunt bestandsweergave inschakelen zodat je altijd ziet met welk soort bestanden je te maken hebt.
  • BACK-UPS maken…dit is om veel redenen belangrijk, niet alleen om na besmetting verlies van alle gegevens te voorkomen. Om te voorkomen dat de back-ups ook besmet raken moet je de back-up altijd op een separaat device veilig stellen.

Voor vragen over ransomware en hoe je zich hiertegen kunt wapenen kun je het best contact opnemen met jouw IT partner, of raadpleeg:

Bronnen: https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/wat-ransomware/

Topics: Data, software, Digital Strategy