Laatste nieuws en branche updates van Kerridge CS Nederland

Ransomware - wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

Ransomware Blog

Helaas maken wij het af en toe mee dat een klant  getroffen wordt door ransomware. Dit is natuurlijk heel vervelend als u hier mee te maken krijgt. Daarom leggen wij u graag uit wat ransomware is en hoe u het kunt voorkomen.

Wat is het?

Ransomware (of gijzelsoftware) is een computervirus dat probeert u geld te laten betalen om van het virus af te komen. Als uw bedrijfsnetwerk gegijzeld wordt door ransomware kan uw bedrijfsvoering ernstig in het geding komen. Klanten kunnen dan misschien geen bestellingen meer plaatsen, facturen worden niet betaald of verstuurd en de salarisadministratie ligt plat. 

Hoe kunt u ransomware voorkomen?

  • Zorg dat uw systemen up-to-date zijn.
    Denk aan besturingssystemen, internet browsers, browseraanvullingen en programma’s als Adobe Reader. Hackers maken namelijk graag gebruik van zwakke plekken in verouderde programmatuur.
  • Een goede virusscanner installeren die minimaal 1x per dag automatisch alles scant.
  • Kijk uit met bijlagen en links in e-mails, tenzij u zeker weet dat het vertrouwd is. Als u het niet vertrouwt is het altijd mogelijk om websites zoals de Fraudehelpdesk te bezoeken voor meer informatie. Maak dit ook kenbaar binnen uw bedrijf en zet hiervoor een policy op.
  • Gijzelsoftware heeft vaak de vorm van een vermomd .exe bestand. U kunt bestandsweergave inschakelen zodat u altijd ziet met welk soort bestanden u te maken heeft.
  • BACK-UPS maken…dit is om veel redenen belangrijk, niet alleen om na besmetting verlies van alle gegevens te voorkomen. Om te voorkomen dat de back-ups ook besmet raken moet u de back-up altijd op een separaat device veilig stellen.

Voor vragen over ransomware en hoe u zich hiertegen kunt wapenen kunt u het best contact opnemen met uw IT partner, of raadpleeg:

Bronnen: https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/wat-ransomware/

Topics: Data, software, Digital Strategy

   
Blog Overzicht