Wat is Business Intelligence?

Wat is Business Intelligence-1

Wat betekent BI in de Handelssector?

BI staat voor Business Intelligence, dit is een overkoepelende term voor de instrumenten en systemen die een bedrijf in staat stellen om bedrijfsgegevens te verzamelen, op te slaan, in te zien en te analyseren zodat betere beslissingen genomen kunnen worden en prestaties kunnen worden verbeterd.

Waarom BI gebruiken in de Handelssector?

Groothandelaren, distributeurs, tussenhandelaren en retailers staan onder specifieke druk van de markt en om deze reden hebben zij juist behoefte aan hoogwaardige informatie en analyses om te overleven. Een paar voorbeelden van die druk:

 • Complexiteit van activiteiten
  De meeste bedrijven in de handelssector voeren massale aantallen aan producten, moeten omgaan met verschillende toeleveringskanalen en bedienen veel verschillende klanten en klanttypes.

 • Verandering van de markt
  De groei van online handelen heeft de manier waarop groothandelaren, distributeurs en retailers werken flink verstoord. Om te kunnen concurreren is het niet langer voldoende om simpelweg ‘een’ e-commerce oplossing te bieden: een bedrijf moet naadloos kunnen opereren langs alle kanalen.

 • Klant verwachtingen escaleren
  Nogmaals, het internet heeft alles veranderd aan hoe klanten kopen. B2B klanten verwachten nu hetzelfde service niveau, de snelle levering en scherpe prijsvoering als ze krijgen bij de top Retail sites voor consumenten.

 • Marges staan onder druk
  Winstmarges zijn steeds verder terug gedrongen in de afgelopen jaren. In het bijzonder vinden traditionele bouwmaterialen bedrijven het moeilijk om te concurreren met de bedrijven met alleen online aanwezigheid, die veel lagere overheadkosten hebben. Bedrijven moeten het evenwicht herstellen van hogere volumes, efficiëntere manieren vinden of nieuwe services aanbieden.

Waar wordt BI voor gebruikt in de Handelssector?

Enkele van de belangrijkste toepassingen omvatten:

 • Verkoop Analyse: Helpt u trends te ontdekken, gemiste kansen te identificeren en kansen te spotten. Verkoopanalyse voedt in forecasting, inkoop, promoties, voorraad controle en inventaris management.

 • Analyse van de klant: U kunt trends in het gedrag van uw klanten identificeren, hun behoeften en tevredenheid. Klant analyses voeden strategische marketing, relatiebeheer, retentie en acquisitie-strategieën.

 • Leverancier analyse: wat zijn de beste en slechtste presterende leveranciers in een verscheidenheid van statistieken zoals doorlooptijden, betalingstermijnen of kwaliteit? Inzicht en begrip van deze informatie stelt u in staat om uw supply chain te stroomlijnen en kunt u ervoor zorgen dat u de beste prijzen en aanbiedingen geniet.

 • Marketing analyse: Helpt u uw marketing inspanningen verspreid over alle kanalen te traceren en bij te houden, zodat u inzicht krijgt in welke promoties succesvol zijn.

 • Voorraad analyse: Helpt u begrijpen hoe u uw voorraad onder controle houdt om inefficiëntie te voorkomen en voorraadtekorten kunt voorkomen.

Dit zijn de 4 tekenen dat uw bedrijf zal profiteren van BI Software:

1. Steunt u op systemen gebaseerd op papieren documenten?

Overstappen naar geautomatiseerde instrumenten zullen tijd besparen van het zoeken naar documenten, het risico reduceren van verlies of beschadiging van documenten en het maakt het gemakkelijker om informatie samen te voegen en te delen.  

2. Heeft u veel gegevens, maar geen informatie?

Uw gegevens kunnen elektronisch worden opgeslagen, maar u vindt het moeilijk om te weten wat het u vertelt omdat de rapportage moeilijk is of tijdrovend is om uit te voeren.

3. Is het moeilijk om consistente informatie te verkrijgen?

Wanneer verschillende afdelingen en individuen binnen uw bedrijf verschillende spreadsheets gebruiken, kan het moeilijk zijn om informatie te verzamelen, laat staan om een consistente weergave te realiseren.

4. Heeft u het gevoel dat u bedrijfsprocessen kunt verbeteren of dat u winstgevendheid kunt verhogen, maar u weet niet waar u moet beginnen en hoe u succes moet meten?

BI instrumenten zullen u helpen om uw huidige situatie te analyseren, kansen voor verbetering op te sporen en het succes te meten van verbeter initiatieven. Nu weet u wat Business Intelligence Software is en hoe uw bedrijf hiervan kan profiteren.


Wilt u meer tips over hoe u uw bedrijfsvoering kunt verbeteren?
schrijf u dan meteen in voor onze blog.

Reageren op deze blog?   

Topics: Business Intelligence, ROI, Trends