Verbeter uw voorraadbeheer in 6 stappen

Voorraadbeheer_Verbeteren.jpg

Als een bedrijf dat talloze goederenbewegingen beheert, zult u zich volledig bewust zijn van het belang van voorraadbeheer ten opzichte van het bieden van goede klantenservice. We weten allemaal hoe vervelend het is wanneer een item dat u wilt aanschaffen niet meer op voorraad is. Daarom hebben we 6 eenvoudige stappen opgesteld om voorraadbeheer te verbeteren, die u vervolgens binnen uw eigen bedrijf kunt implementeren.

 1. Verminder uw afhankelijkheid van op papier gebaseerde processen.

Houdt u voorraadniveaus bij met behulp van een spreadsheet of papier? Als uw bedrijf een grote hoeveelheid voorraad beheert dan kunt u tegen de volgende problemen aanlopen:

 • Door afhankelijk te zijn van uw personeel om voorniveaus bij te houden, bestaat er een grotere kans dat er menselijke fouten optreden met als gevolg incorrecte data.
 • Het document zal voortdurend moeten worden gecontroleerd zodat elke transactie administratief wordt verwerkt. De tijd die dit in beslag neemt, kan productiever worden ingezet binnen uw bedrijf. 
 • Iedere 12 seconden gaat er een document verloren in grote organisaties

 2. Controleer de prestaties van uw leveranciers

Ongeacht of u al vele jaren dezelfde leveranciers heeft of nieuwe aantrekt op regelmatige basis, het is belangrijk dat u hun prestaties bij blijft houden – zodat u het beste uit uw relatie haalt. Statistieken die u kunt bijhouden en analyseren om de betrouwbaarheid van uw leveranciers in kaart te brengen omvatten:

 • Beloofde leverdatum
 • Ontvangstdatum
 • Hoeveelheid besteld en ontvangen
 • Conditie waarin de goederen zijn ontvangen

Zodra u hebt gevonden welke leveranciers niet goed presteren en waarom, kunt u met hen samenwerken om de problemen op te lossen.

3. Identificeer voorraad die niet verkoopt

Hoe klein of groot uw bedrijf ook is en waar u uw producten ook opslaat – uw magazijnruimte efficiënt gebruiken is essentieel.

Eén ding om te overwegen is het identificeren welke producten niet zo goed verkopen als ze zouden moeten. Iedere dag dat deze producten niet verkopen, nemen ze waardevolle ruimte in beslag op uw locatie, die ook gebruikt zou kunnen worden voor meer populaire producten. U zou kunnen overwegen om deze artikelen af te prijzen om zo sneller ruimte vrij te maken.

top.jpg

4. Investeer in voorraadbeheer software

Het bijhouden van inventaris kan u flinke hoofdpijn bezorgen. Volledig geïntegreerde voorraadbeheer software kan u helpen om uw voorraadniveaus effectiever te beheren en u een compleet overzicht van uw bedrijf geven.

U moet zoeken naar software die:

 • Zichtbaarheid geeft over data om zakelijke beslissingen te nemen
 • U helpt om voorraad te beheren op centraal, regionaal en filiaal niveau
 • Koppelingen heeft naar andere bedrijfsfuncties zoals inkoop en orderverwerking
 • Specifiek ontwikkeld is voor de handels- en distributiesector

5. Fysieke telling van uw voorraad

Ongeacht of u een gebruik maakt van handmatig of een geautomatiseerd voorraadsysteem, het belangrijk om regelmatig uw voorraad te tellen zodat u op de hoogte bent van het verschil tussen de werkelijke voorraad en de niveaus geregistreerd in uw systeem. Redenen waarom deze twee niet altijd gelijk zijn kunnen worden toegeschreven aan de volgende krimp:

 • Verspilling
 • Breuk
 • Diefstal

Zeker weten dat uw voorraadniveaus juist zijn helpt u om beslissingen te maken aan de hand van correcte gegevens.

6. Continue zoeken naar manieren om uw werkprocessen te verbeteren

Om constant de beste service aan uw klanten te bieden, moet u altijd kijken hoe u uw supply chain kunt verbeteren.

Vragen die u uzelf moet stellen:

 • Hoe presteert ons bedrijf?
 • Wat kan ik doen om het te verbeteren?
 • Hoe kan ik mijn voorraad of inventaris effectiever beheren?

Resultaten analyseren is een goede start, maar het is ook goed om medewerkers te vragen wat werkt en wat niet werkt. Zo krijgt u een goed beeld aangezien zij de processen dagelijks volgen en verbeteringen kunnen voorstellen.

Direct op de hoogte blijven van nieuwe blogs over de voorraadbeheer, software en bedrijfsvoering? Schrijf u dan meteen in voor onze blog.

Blog Overzicht


Laat een reactie achter: 

Topics: ERP, Voorraadbeheer, Groothandel, Magazijnbeheer