Wat is Warehouse Management?

66-van-IT-en-operationele.jpg

Warehouse management is de controle van de dagelijkse werkzaamheden in een magazijn, zoals verzending, ontvangst, wegzetten en het pick proces van de goederen. 

Is het hetzelfde als Voorraadbeheer?

De term wordt soms door elkaar gebruikt met ‘voorraadbeheer’ of ‘inventaris controle’. Echter, wij pleiten dat ze in een aantal opzichten verschillen.

Het beheer van voorraad is gericht op het maximaliseren van de winst door de juiste voorraad te voeren, WMS is gericht is op het maximaliseren van de efficiëntie en effectiviteit van magazijn operaties.

Anders gezegd, betekent voorraadbeheer dat u weet hoeveel u van een bepaald product op voorraad hebt en wanneer er meer besteld moet worden; WM vertelt u in welke opslaglocaties deze items zijn en in welke volgorde ze moeten worden gepickt voor verzending. Warehouse management software bevat doorgaans een voorraadbeheer module.

 

Waarom Warehouse Management Software gebruiken?

Omdat magazijnbeheer een complexe operatie kan zijn, genereren ze ook heel veel papierwerk.Warehouse management software automatiseert handmatige processen maakt gecentraliseerde controle en zichtbaarheid van alle procedures mogelijk.

Ontvang een gratis Check List met 5 tips voor uw magazijnbeheer!

Er zijn grote voordelen voor groothandelaren, distributeurs, handelaren en retailers in de overgang naar geautomatiseerde systemen: de meest geavanceerde bedrijven zijn van mening dat het magazijn het potentieel heeft om te veranderen van een kosten-centrum naar een centrum van groei.

Uit een studie van de handelssector in 2013 is gebleken dat 66% van de operationele IT-beslissers plannen hebben om hun technologie-investeringen uit te breiden voor 2018 wilt, onder vermelding van de noodzaak om arbeidersproductiviteit te verhogen en processen te stroomlijnen.

shutterstock_171247949.jpg


Wat is de Basis?

 • Inkomende processen: items moeten worden gecontroleerd en geregistreerd zoals ze zijn ontvangen en in de juiste opslaglocaties opgeborgen of verpakt voor verzending zonder verdere opslag (dit staat bekend als cross-docken).

 • Magazijn lay-out en indeling: fast-movers moeten dichtbij de voorkant te vinden zijn, artikelen die vaak samenworden aangeschaft moeten dicht bij elkaar liggen en items die makkelijk met elkaar verward worden moeten worden gescheiden.

 • Picking: het moet makkelijk zijn voor uw medewerkers om artikelen te vinden en hun benodigde tijd tussen het verzamelen van items en tussen orders moet tot een minimum worden beperkt.

 • Verpakking; uw bestellingen moeten worden verpakt in de juiste verpakking, compleet met een nauwkeurige paklijst en toegevoegd aan een levering manifest voor verzending.

 • Verzending: de juiste orders moeten mee met het juiste voertuig op het juiste moment, met de juiste vrachtbrief.

 • Het beheren van retourzendingen: geretourneerde goederen moeten worden gelost voordat het voertuig beschikbaar is voor de volgende vracht geladen kan worden – vervolgens moeten deze goederen worden afgevinkt tegen de oorspronkelijke order en moet deze informatie geregistreerd worden.


 

Voordelen van het gebruik van een Warehouse Management Systeem (WMS)

Een WMS zal u in staat stellen om huidige procedures en prestaties te analyseren en verbeteringen te implementeren, zoals:

 • Pickfouten reduceren: pickfouten zijn kostbaar in elk stadium van het process – als ze vóór  verzending worden ontdekt heeft dit loonkosten tot gevolg van het opnieuw oppakken. Als onjuiste artikelen worden verzonden naar de klant, is het niet alleen duur om de retour te accepteren en de omruiling te verwerken, maar er schuilen hier ook verborgen kosten van een beschadiging van de klantrelatie.

 • Optimaliseer voorraadbeheer: er moet sprake zijn van een evenwicht tussen het beschikbaar hebben van voorraad voor klanten en te veel kapitaal in voorraad hebben vast zitten.

 • Maximaliseer gebruik van de ruimte: de juiste verhouding van vlakke opslagruimte, verticale opslag, rekken en pallets voor uw magazijn zal afhangen van het soort goederen opgeslagen en de patronen van distributie.

 • Verbetering productiviteit: uw loonkosten zijn waarschijnlijk uw grootste kostenpost. Hoeveel zou u besparen als u de productiviteit kunt verhogen met 5%? Of zelfs met 10%?

 • Naleving van de gezondheids- en veiligheidsreglementering: een WMS kan werknemers begeleiden door middel van risicobeoordelingen en een notificatie geven op het gebied van gezondheid en veiligheid, bescherming van je bedrijf, werknemers en klanten tegelijk.

 Reageren op deze post? Plaats uw reactie hieronder. 

 

Topics: ERP, Voorraadbeheer, Groothandel